Posted on: Şubat 18, 2021 Posted by: admin Comments: 0

Etkili bir iletişimde sözsüz iletişimin en az sözlü iletişim kadar etkili olduğunu biliyor muydunuz? Peki size jest, mimik ve vücut hareketlerinin beynimize gönderdiği olumsuz veyahut olumlu sinyaller sonucunda iletişimin şekillendiğini söylesem. Bunun sebebi insanların seslerinden önce hareketlerini fark etmemizdir. İnsanlar üzerinde bırakacağımız ilk izlenimi bunlar belirleyecektir. Peki sözsüz iletişimde dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir?

“İyi bir ilk izlenim bırakmak için asla ikinci bir şansınız olmayacak.”

– WILL ROGERS

1. Arkadaşlık Formülü

Bu formül aslında dikkat etmemizden çok uygulamamız gereken kurallardan biridir. Özellikle ilk defa tanışacağımız ve sıkı bir iletişim kurmak istediğimiz kişiler için uygulamamız gerekir. FBI ajanları da bu formülü sıkça kullanmışlardır. Formül şudur:

Arkadaşlık= yakınlık + sıklık + süre + yoğunluk

Yakınlıktan kast edilen elbette çok yakınında bulunmak, onu takip etmek değildir. Belli bir mesafede ve onun görebileceği yerde olmak yeterlidir.

Sıklık, onunla aynı ortamda bulunma göz teması kurma sıklığı olarak ifade edilebilir.

Süre çok önemlidir çünkü aynı ortamda bulunma, göz göze gelme ve bakışma süreniz uzarsa bu karşı tarafa olumsuz sinyaller göndermenize sebep olacaktır.

Yoğunluk ile anlatılmak istenen ise üzerinde bırakacağınız meraktır. Merak arkadaşlığın, ilişkinin, iletişimin olmazsa olmazıdır.

2. Kaş Hareketi ve Kafaların Eğilmesi

Kaş hareketinde kaşlar hızlı bir şekilde yukarıya kalkar ve iner, bu 1 saniyenin altında gerçekleşir. Sözlü olmayan bu işareti insanlar birbirlerine yaklaşırken bir tehdit olmadıklarını belirtmek için kullanırlar. Doğal olmayan ve uzun süren kaş kaldırma hareketi ise karşı tarafa olumsuz sinyaller gönderir.

Kafaların eğilmesi karşı tarafa verilebilecek en büyük güven işaretlerinden biridir. Bunun sebebi ise kafamızı eğdiğimizde şah damarımızın açık duruma gelmesi olarak gösterilebilir.

3. Isopraxism(Başka Bir İnsanın Davranışlarının Aynası Olmak)

Isopraxism aslında ‘taklit etmenin’ gösterişli tanımıdır. Arkadaşlık oluşumunu daha etkili hale getiren sözsüz bir uygulamadır. İletişim sürecinde karşı taraf bazı el ve kol hareketlerinde bulunur. Örneğin eli çeneye götürmek, kolları bağlamak-ki bu hareket iletişime kapalı olduğunun bir işaretidir-gibi. Karşı tarafın yapmış olduğu hareketin aynısını siz de yaparsanız beyin yabancı bir hareket algılamayacak ve olumsuz bir sinyal gönderme girişiminde bulunmayacaktır. Karşı taraf bunu fark edecek diye düşünebilirsiniz fakat emin olun fark etmeyecektir. Arada iletişimin kopup kopmadığını anlamak için farklı bir duruş pozisyonuna geçebilirsiniz eğer karşı taraf da belli bir zaman sonra sizinle aynı pozisyona geçiş yaparsa doğru yoldasınız demektir. Aksi bir durum söz konusu olursa konuyu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

4. Duruş yönü ve Bakma eylemi

Vücudunuzun duruş yönü iletişimde olduğunuz tarafa dönük olmalıdır. Bu iletişimin daha doğru kurulmasına yol açacaktır. Aynı zamanda ilginizi gösterecektir. Eminim ki  hepimiz konuştuğumuzda ilgi gösterilmesini bekleriz. 

Bakışlarımızın dozunu ayarlamamız gerekir. Uzun süreli bakma, tüm vücudu süzme gibi eylemler iletişimi olumsuz etkileyecektir. Karşı tarafın rahatsız olmasını istemiyorsak bakma eylemini 3 saniyeden fazla tutmamalıyız.

Sözsüz iletişimin önemli bazı kurallarından bahsettikten sonra sözlü iletişime geçebiliriz.

Empati Yapmak

Empati etkili iletişimin en önemli unsurlarından biridir. Empati yapmak karşı tarafı önemsediğinizi ve duygularını paylaştığınız anlamına gelir. Empati karşı tarafın söylediklerini papağan gibi tekrarlamak değildir bunu asla yapmayın! Hiçbirimiz karşı tarafı hafife aldığımız, küçümsediğimiz imajını yaratmak istemeyiz diye düşünüyorum. ”Sanırım sen…” gibi bir empati cümlesi en doğru olanlarındandır.

Yalakalık/İltifat etmek

İkisi arasındaki ince çizgiyi görmek gerekir yoksa istemediğiniz sonuçla karşılaşmanız muhtemeldir. Yalakalık samimi olmayan iltifattır. Hiç kimse bizi bizden iyi tanıyamaz. Bu yüzden iltifat ederken dikkat etmeliyiz. Birey kendinde olmayan bir özelliğin veya bir yeteneğin iltifatı durumunda samimiyetinize artık inanmaz duruma gelebilir.

Sıkça Kendinden Bahsetmek

Belki isteyerek belki istemeyerek kendimizden sıkça bahsettiğimiz durumlar olur. Bu durumda başkaları tarafından egolu görünmemize sebep olabilir. Aynı zamanda iletişimde karşı tarafın kendini anlatmasına yarayacak sorular sormanız iletişimi daha da güçlendirecektir.

Sözlü iletişimde 4 kurala dikkat edin:

Kural 1: Dinleyin

İnsanlar konuştuğu zaman dikkatinizi verin ve böylece bahsettikleri şeyin tamamen farkında olun.  

Kural 2: Gözlemleyin

Herhangi bir sözlü etkileşimde, bilgi aktarmadan önce ya da aktarılırken karşı tarafı gözlemlediğinizden emin olun.

Kural 3: Dile Getirin

Düşüncelerinizi dile getirme şekliniz ve dile getirdikleriniz iletişiminizi artıracaktır.

Kural 4: Empati Kurun

Yukarıda bahsettiğimiz için tekrar üzerinde durmayacağım.

Görüldüğü gibi iletişimde birçok dikkat etmemiz kural vardır. Etkili iletişim tekniklerini elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Elbette ki daha birçok sözsüz ve sözlü iletişim tekniği vardır. Bunlar hakkında araştırmalarım devam etmekle beraber sıkıcı olmamak adına detaya inmemeyi tercih ettim.

KAYNAKÇA

Schafer&Karlins, Jack&Marvin. Etkili iletişimin 13 kuralı. Türkiye/İstanbul: Diyojen yayıncılık,2019.

İSMAİL EMİRHAN ERSOY

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ

Leave a Comment